هاشمی رفسنجانی بدون شک تاثیرگذار ترین سیاستمدار در طول سی سال عمر جمهوری اسلامی بوده است. در این سی سال کمتر حادثه، رویداد سیاسی، مذاکرات پشت پرده، تصمیم سرنوشت ساز و تاثیرگذاری بوده است که هاشمی در آن نقش نداشته باشد. البته باید بپذیریم که دامنه عملکرد او در زمان امام و نیز در زمان ریاست جمهوریش بسیار گسترده تر از ده سال اخیر بوده است. اگرچه بنده بالشخصه خاطرات شخصی یک نفر را سند تاریخی تلقی نمی کنم (حتی اگر خاطرات این شخص، رهبر یک انقلاب را تعیین کرده باشد و مسیر این انقلاب را دگرگون کرده باشد) اما خواندن خاطرات او خالی از لطف هم نیست. مردی که بیشترین حرف و حدیث ها در مورد سوء استفاده هایش از جایگاه سیاسیش بر زبان هاست و اتفاقا بیش از هر کسی بر سر زبان کسانی که انتخاب شدن رهبر فعلیشان را مدیون همین خاطره تعریف کردن ها و سوء استفاده های رفسنجانی از پست هایش هستند.
بسیار علاقمندم که یک فعالیت تحقیقی را در باب آقای هاشمی شروع کنم. البته مسلما منابع و مراجع معتبر بسیار اندکند که البته دلیل آن هم عدم شفافیت همیشگی در عملکرد مسئولان نظام جمهوری اسلامی بوده است. علی رغم توصیه های امام از همان ابتدا و بویژه بر سر ماجرای مفتضحانه مک فارلین، که "کاری نکنید که از گفتن آن به مردم شرمنده باشید"، این رویکرد همیشه دولتمردان و سیاسیون ایران بوده است که تا حد امکان کمترین اطلاعات ممکن را در اختیار مردم قرار دهند. و جالب تر آنکه احیانا اگر اطلاعات بیش از حد تعیین شده از سوی این افراد به بیرون درز کند و توسط کسی منتشر شود، سر و کارش می شود با کرام الکاتبین به جرم انتشار اسناد محرمانه! یا اقدام علیه امنیت ملی! یا هزار نام مختلف دیگر که برای این قبیل اعمال در این سال ها تراشیده شده است. یاد قضیه انتشار اسناد محرمانه ارتش آمریکا در یک سایت اینترنتی افتادم و اینکه هیچ کس در آن کشور علی رغم همه آبروریزی هایی که برای حکومتش به همراه داشت، جرات نداشت به جرم آگاه کردن مردم، مسئولین سایت را مورد مواخذه قرار دهد. تازه آنکه اسناد نظامی بود که بنا بر سنت امیر مومنان و طبق آنچه در نهج البلاغه آمده تنها موردیست که حکومت اسلامی "بعضا" اجازه دارد از مردمش مخفی کند. بگذریم از این بحث که به درازا می کشد.
در مورد هاشمی می گفتم که تصمیم گرفته ام تحقیقاتی در مورد او انجام دهم. اگرچه همانطور که گفتم خاطرات او را به عنوان سند تاریخی در نظر نمی گیرم و احتمال فراوان می دهم که همچنان بسیاری از مطالب را در کتاب هایش مسکوت گذارده با بر حسب آنچه مورد نظرش بوده وقایع را پس و پیش و تعریف نموده و .... اما به نظرم برای شروع و حداقل شناخت شخصیت نویسنده (که هرچه هم سعی کند که خود را آنچه نیست بنماید، باز در بین سطورش می توان تا حدودی پیچیدگی های شخصیتی اش را شناخت) بد نیست از این کتاب ها شروع کنم.
به مرور مطالب جالب را در اینجا منعکس خواهم کرد.
چنانچه منابع معتبر و نیمه معتبری سراغ دارید که می توانند در این بررسی مفید باشند، خوشحال می شوم آن را در اختیارم قرار دهید.
فعلا برای شروع تکه فیلمی که از مجلس خبرگان سال 68 و برای انتخاب خامنه ای در نت پیدا کردم را در ایجا قرار می دهم. متاسفانه نمونه کامل و یا حداقل کامل تر از این را پیدا نکردم. بسیار علاقمندم که این فیلم را به صورت کامل داشته باشم اگر احیانا کسی در اختیار دارد مرحمت کند.
8 آبان 89
0 نظرات: (+نظر بدهید?)
ارسال یک نظر